Yritys

Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy:n toiminta käynnistyi vuoden 2004 alussa. Yhtiön omistajina ovat pääkaupunkiseudun kunnat Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa.

Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy on julkisia hankintoja koskevaa lainsäädäntöä noudattava hankintayksikkö, joka on perustettu hankkimaan ja omistamaan HSL-alueen liikenteessä tarvittava uusi junakalusto.

Junakalustoyhtiön ydintehtävänä on hoitaa hankinnat ammattitaidolla ja tehokkaasti. Junakalustoyhtiö kilpailuttaa junia ja rahoitusta koskevat sopimukset. Junakalustoyhtiö vastaa omistamansa kaluston elinkaaren hallinnasta ja hankkii myös vastuullaan olevan kunnossapidon sekä valvoo junayksiköiden kunnossapidon toteutumista. Junakalustoyhtiö järjestää myös tarvittavat varikkotilat- ja kiinteistöt omistamalleen kalustolle.

Pitkäjänteinen hankintastrategia ja riittävän kokoiset toimituserät mahdollistavat sekä hankintaehdoiltaan että rahoitukseltaan kokonaistaloudellisesti edulliset ratkaisut.

Junakalustoyhtiö vuokraa hankkimansa junayksiköt pitkäaikaisella vuokrasopimuksella HSL:lle (Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä), joka puolestaan luovuttaa junayksiköt operaattorin käyttöön.

Junakalustoyhtiö ei tuota voittoa, vaan sen toiminnasta saatava hyöty siirtyy edullisina vuokrina HSL:n tilaamaan pääkaupunkiseudun lähiliikenteeseen.

Toimintamalli

Junakalustoyhtiö

  • Hankkii HSL-liikenteen tarvitsemat lähijunat
  • Vuokraa junat HSL:lle
  • Hankkii vastuullaan olevan junien kunnossapidon

HSL

  • Joukkoliikenteen (myös junaliikenteen) suunnittelija ja tilaaja
  • Antaa kalustoyhtiömallissa junat operaattorin käyttöön

Operaattori

  • Tällä hetkellä HSL-liikenteen operaattorina toimii VR-Yhtymä Oy
  • Operaattori on liikenteen tuottaja
  • Operaattori vastaa junien operoinnista ja päivittäisestä kunnossapidosta

Organisaatio

Junakalustoyhtiön omistajina ovat pääkaupunkiseudun kunnat: Helsinki (49,5 %), Vantaa (27,5 %), Espoo (19,5 %) ja Kauniainen (3,5 %).

Omistajaohjauksesta vastaa Junakalustoyhtiön hallitus. Hallitus ei ole poliittinen, vaan jäsenet ovat rautatieliikenteen asiantuntijoita. Puheenjohtajana toimii kuntien edustaja. Hallituksen jäsenet (nimilista)

Hallituksen jäsenet

Helsingin kaupunki
Rahoitusjohtaja Saxholm Tuula, puheenjohtaja
PL 20
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

Espoon kaupunki
Teknisen toimen johtaja Isotalo Olli
PL 49
02070 ESPOON KAUPUNKI

Kauniaisten kaupunki
Yhdyskuntatoimen johtaja Harju Marianna
Kauniaistentie 10
02700 KAUNIAINEN

Vantaan kaupunki
Apulaiskaupunginjohtaja Anttila Tero
PL 1860
01030 VANTAAN KAUPUNKI